Източник: Webcafe

Пластмасови кутии, чинии, прибори за хранене, сламки, бъркалки, пръчки за балони и клечки за уши. Това са изделията, които трябваше да се скрият от погледите ни след 3 юли 2021 г., когато страната ни официално стана част от Европейската директива 904 за намаляване на употребата на пластмасови опаковки.

В нормативните уредби бе посочено, че продуктите, замърсяващи околната среда, трябва постепенно да се изтеглят от търговската мрежа до началото на есента, а целта е ограничаване на трудно рециклируемия отпадък и заместването му с щадящи природата биоразградими алтернативи.

Но както често се случва в България, влизането на новите условия бе посрещнато с неразбиране, хаос и оправдания.

Оказа се, че бизнесът е неподготвен за наредбата и от своя страна настояваше за компромисни срокове и навигация за държавна сметка в процеса по пълното отказване от пластмаса.

Забрана наполовина

Въпреки че директивата бе подписана и представена в средата на 2019 г. с определяне на 2-годишен срок за приспособяване до влизането ѝ в сила през юли миналата година, представители на бизнеса се оплакаха, че не са разполагали с достатъчно време, за да организират подмяната приборите и контейнерите за храна с по-екологични варианти.

В началото от бранша поискаха гратисен период – до септември 2021 г., в който да потърсят производители на опаковки от естествени полимери, каквито изисква европейската директива, а след това настояха да продължат с употребата на пластмасовите изделия до изчерпване на складовите количества.

Междувременно заради разнородните мнения и на фона на парламентарните избори от 11 юли само част от заведенията за хранене и ресторантите започнаха да спазват указанията за пълен отказ от пластмасата.

Други постепенно замениха бъркалките и сламките с техни вариации от биоразградими суровини, докато кутиите за храна и приборите останаха от пластмаса. А трети просто решиха да не спазват никое от правилата.

Това съществуване наполовина за директивата срещу пластмасата продължи до началото на тази година, когато Европа и правителството си стиснаха ръцете за удължаване на крайния срок за отказването от пластмасовите продукти за еднократна употреба до края на 2029 г.

Основното, което се взе предвид, е енергийната криза и нарасналите стойности за консумативи.

Но за сметка на компромисния краен срок, се взе решение, че за 7 години България трябва да е преминала към 100% използване на екологични опаковки, като 90% от тях задължително трябва да се рециклират и да се връща в производството.

В същото време, бизнесът у нас бавно трябва да преминава към частичен отказ от пластмасата чрез различни инициативи, подети и на държавно, и на частно ниво.

В процес на обучение

През април 2022 г. няколко браншови организации се обединиха с Министерството на околната среда и водите в създаването на платформата „Пластик Пакт в България“, която си е поставила за цел до 2025 г. да рециклира 100% от използваните опаковки в бизнеса.

Към програмата са се включили пивовари, фирми от химическата промишленост, браншови организации от сферата на храните, безалкохолните напитки и държавни предприятия.

Те се ангажират още, че в следващите три години ще повишат ефективността в системата на разделно събиране на отпадъци и информираността сред потребителите за предимствата за опаковки за многократна употреба.

Що се отнася за прилагането на депозитна система опаковки, от сайта на Министерството на околната среда и водите става ясно, че схемата за събиране на еднократните опаковки, които подлежат на рециклиране, ще стартира най-рано в средата на 2024 г.

Работна група вече е обсъдила стъпките по въвеждане на схемата в България. В следващите две години пред индустрията ще се представят различни възможности, чрез които потребителите ще могат да връщат пластмасови бутилки, кутии и чинии.

Заедно с тази кампания консултантската компания „Основа“ публикува и безплатен наръчник за бизнеса, насочен към преустановяването на употребата на пластмасови опаковки, предназначен за хотели, магазини и заведения.

От онлайн ръководството става ясно кои са екологичните алтернативи на забранените продукти в директивата, кои са компаниите, които ги предлагат и от кои страни може да се почерпи полезен опит при преминаването на природосъобразен начин на живот.

Почти година след въвеждането на европейската директива срещу пластмасовите изделия за еднократна употреба, фирмите у нас се ангажираха с конкретни планове за ограничаване на вредния за околната среда отпадък. И макар че все още не могат окончателно да обърнат гръб на пластмасата, предприетите стъпки дават надежда, че в следващите месеци ще се появят повече опции за нейното заместване.

__________

Зелени заедно“ показва добрите примери и важните съвети – всичко, което трябва да знаем по пътя към по-природосъобразно съществуване, работа и правене на бизнес. Проектът се осъществява с подкрепата на ProCredit BankLIDLучилище „Дени Дидро“ZagorkaСердика ЦентърCargotecRÖFIXSolvay SodiInsaoil.